luk

Basale Fakta:

Indbyggere:

34.656.032

Hovedstad:

Kabul - 3.289.000 indbyggere

Sprog:

Dari (persisk), pashto og over 30 mindre sprog

Dygtige ryttere og drageflyvning

Du kender nok Afghanistan fordi du har hørt om krig i tv. Der har nemlig været krig i de sidste 25 år. Derfor er det desværre blevet et meget fattigt land.

Kamp om en hovedløs ged

Afghanere har altid været kendt for at have dygtige ryttere. Man dyrker holdsporten buzkashi på hesteryg. Her skal to hold kæmpe om at få en hovedløs ged ind i mål, mens de sidder på heste. Det er en vild sport, og holdene kæmper stærkt. Før kunne en buzkashi-kamp vare i flere dage. At spille buzkashi kræver dygtige heste og ryttere.

Drageflyvning, poesi og musik

Det er en ældgammel tradition at flyve med drager i Afghanistan. Det kaldes gudiparan bazi, og det betyder "at lege med flyvende dukke". Folk i alle aldre kan lide at flyve med drager. Nogle drager har tekster som Godt nytår, Glædelig eid eller en hilsen til en kæreste. 

Det at skrive og citere poesi er en vigtig del af det at være afghaner. Man mener at afghanere har fortalt historier på vers i over tusinde år.

Musikken i afghanistan har fokus på sang. Den er tæt knyttet til poesien og sprogene i landet. Sangene handler ofte om ulykkelig kærlighed eller om åndelige emner. Musikken er meget inspireret fra Nordindien.

Kebab, yoghurt og mynte

Afghansk mad er halal-slagtet. Du kender nok kebab og kofta (kødboller), som bliver lavet af lammekød. Ris, majs, hvede, mælk og yoghurt er en almindelig del af maden. Afghanistan er et fattigt, råt bjergland, hvor der ikke bliver lavet store retter dagligt. Et stykke brød, med tørret ost, rå løg og mynte er ikke ualmindeligt som aftensmad.  Den mest populære drik er doogh. Det er en kold drik af vand og yoghurt blandet med mynte.

Styre

Landet er opdelt i  34 provinser, som hver har et provinsråd og en hovedstad. Provinsrådene vælger hvert et medlem til Nationalforsamlingen. Den består af to kamre: Wolesi Jirga og Meshrano Jirga ("Folkets hus" og "De ældres hus"). Der er kønskvotering, for der skal være mindst 68 kvinder i "Folkets hus", og mindst 17 i "De ældres hus".

Hamid Karzai har været præsident fra 2004 og frem til 2014. I september blev han afløst af Ashraf Ghani. 

Islam er officiel religion

Navnet Afghanistan betyder afghanernes land. Det oprindelige navn er Jamhuri-ye Islami-ye Afghanistan (Afghanistans Islamiske Republik). Islam er altså den officielle religion i landet. Islam spiller en vigtig rolle, idet den forener de mange forskellige folkeslag.

Der er pathanerne, som spiller en stor rolle i det politiske liv. Dem er der 10 millioner af. Så er der cirka 5 millioner tadsjikere og 1,5 million hazarer. Udover de tre største grupper, er der også mindre folkeslag som baluchere, turkmenere, usbekere og kirgisere.

Islam har været med til at samle de mange forskellige etniske grupper i flere krige mod England, Sovjetunionen og mod USA's invasion.

Mange befolkningsgrupper betyder også mange sprog. Pashto og dari er mest almindeligt. Dari er det afghanske ord for persisk. Sprogene bliver skrevet med det arabiske alfabet med få ændringer.

Taleban

Taleban er en gruppe, som opstod blandt afghanere, der boede som flygtninge i Pakistan. De var utilfredse med mujahedinske ledere (da Sovjetunionen besatte Afghanistan i 1979-89 kaldte man de mange frivillige, som var aktive i kampen mod dem, mujahedinere).

Verden hørte første gang om Taleban i september 1994. Deres mål var at få folkelig støtte, der kunne stoppe borgerkrigen i Afghanistan. I september 1996 opnåede de kontrol over hovedstaden, Kabul. I de næste par år kæmpede de for at få magten over Nordafghanistan.

Først var befolkningen glad for Taleban, fordi de skabte lidt fred og sikkerhed. Senere opstod der lokal uvilje og international kritik, fordi Taleban var ekstreme i forhold til kvinder, uddannelse og religion. Kvinder måtte ikke arbejde uden for hjemmet, piger måtte ikke gå i skole, kvinder skulle være tildækkede og måtte kun være ude, når de fulgtes med en far, søn eller onkel. Mænd måtte ikke barbere sig eller have vestlige frisurer. Musik, parabolantenner og computere var også forbudt. 

Mange afghanere flygtede i 1990'erne. Mere end 3,5 millioner afghanere bor uden for deres land, fordi de er flygtet.