luk

Basale Fakta:

Indbyggere:

18.646.433

Hovedstad:

Ouagadougou - 2.741.000 indbyggere

Sprog:

Fransk, moré, dioula, fulfulde, bambara m.fl.

Et pjanket land

Burkina Faso er et af de fattigste lande i verden. Der er over 60 forskellige grupper i landet og næsten lige så mange sprog. Fransk er det officielle sprog. I skolen undervises der kun på fransk.

Drillerier

Mellem mange af de forskellige grupper er der et drilleforhold med meget pjank og fjolleri. Fx kan en bissa, som besøger en gourounsi klatre op på hans tag og lade som om han sover. Så vil beboerne råbe af ham og true med stokke og lade som om de jager med ham. Eller en mossi kan sige om en samo: "han er min slave, så ham må du ikke gøre noget".

Grød med sovs

Den vigtigste del af kosten hedder "tô". Det er en cremet grød lavet af majs eller hirse. Det spises halvlunt sammen med en grøntsags-sovs, som består af forskellige ingredienser, som varierer fra område til område i landet. Især er det populært med baobab-blade, skovsyre-blade, shea-smør og jordnødde-smør i sovsen. I byerne er man begyndt at spise ris og pasta i stedet for den traditionelle "tô".  

En særlig delikatesse er en bestemt slags larve, som er en vigtig del af kosten, fordi den indeholder meget protein.

Man spiser meget sjældent kød i Burkina Faso. De køer man har i landet bruges ikke så ofte til at blive spist. I stedet for fungerer de som gaver, når en kvinde skal giftes, eller som offerdyr til guderne. Men på markederne kan man godt købe kød, og især er ovnbagt svinekød populært. Også til fester og andre højtider, fx bryllup, begravelse og når et barn bliver født, spises der kød.

Øl i græskar

Det er populært at drikke øl, som er brygget lokalt. Det er øl, som er lavet af hirse og kaldes "dolo". Denne slags øl bliver altid lavet og serveret af en kvinde. "Dolo" serveres i en kalabas efter at have kogt i en stor gryde i mere end tre dage. Brygning af "dolo" er en vigtig måde at tjene penge på for mange fattige kvinder på landet i Burkina Faso. Udover lokal øl laves der også palmevin samt "gappal", som består af sur mælk.

Huse af træ og mudder

De huse man bor i varierer fra område til område. Nogle steder er der hytter lavet af strå. Andre steder bor man i telte, eller i runde hytter lavet af sten og med stråtag. Men det kunne også være at bo i huse, som ligner slotte! Disse huse er lavet af træ med muddervægge og har flade tage. Der kan bo over 100 mennesker i disse slotte, som ofte er malet i flotte farver.

Der er meget stor forskel på hvordan man bor i byerne og på landet. På landet bor man stadig i hytter af mudder og strå, men i byerne er der mere moderne med villaer og højhuse. 

Tørke

Der er ofte tørke i Sahel-området i Nord-Burkina Faso. Når regnen svigter, stiger priserne på mad. Millioner af mennesker i området nøjes med at spise en gang om dagen, eller måske kun hver anden dag. De bliver nødt til at købe vand på flaske eller dunk.