luk

Besøg børn i Danmark

Basale Fakta:

Indbyggere:

5.731.118

Hovedstad:

København - 1.268.000 indbyggere

Sprog:

Dansk

Dannebrog

Ude i verden er Danmark især kendt for LEGO, for H.C. Andersen, for klassisk møbel-design og for wienerbrød, der i udlandet bare hedder en "danish". Danskerne er flere gange kåret som verdens lykkeligste folk. Måske hænger det sammen med den tryghed, vi har ved et godt velfærds-samfund. Velfærden er blandt andet gratis uddannelse, gratis læge og tryghed i alderdommen.

Rugbrød og pizza

I Danmark er der et stort udvalg af mad i super-markeder og special-butikker. Danskerne spiser meget rugbrød. Det kan man ikke lide mange andre steder. Om aftenen laver danskerne varm mad. Resten af dagen spiser de som regel kolde retter De moderne danske madvaner er blevet påvirket af andre landes mad. Fx spiser vi pizza, burgere og wok-retter. Men frikadeller er også stadig populære.

Velfærd, demokrati og ligestilling

Danmark er et demokratisk land. Det betyder, at landet bliver styret af en regering, der bliver valgt af folket. Det danske kongehus er et af verdens ældste og har i dag ingen reel magt.

Danskerne er nært beslægtede medligner deres skandinaviske naboer. Dansk, svensk og norsk ligner hinanden. Befolkningen har længe haft kulturer, der ligner hinanden. De seneste årtier er der dog kommet flere indvandrere til fra lande udenfor Europa. I dag bor der over en halv million indvandrere og efterkommere af indvandrere i Danmark.

I Danmark er der ligestilling mellem mænd og kvinder. Der er også religions-frihed i Danmark. Cirka 80 % af danskerne er medlem af den danske folkekirke. Et mindretal tilhører andre kristne kirker. De øvrige verdens-religioner, nemlig islam, jødedom, buddhisme og hinduisme, er også repræsenteret.

Tidens største udfordring for danske politikere er at få råd til at bevare velfærden, fordi der i fremtiden er mange mennesker, der går på pension, og færre, der går på arbejde og betaler skat.

Kendte danskere

Karen Blixen er en dansk forfatter, som i mange år boede i Kenya i Afrika. Det udgav hun en roman om, som hedder Den afrikanske farm. Inden for den klassiske musik er Carl Nielsen en stor komponist, som også blev kendt i udlandet. I dag kan man høre meget forskelligt moderne musik, fx Oh Land og Nephew. I Danmark laver man også mange film. En kendt, nulevende instruktør hedder Lars von Trier.