luk

Basale Fakta:

Indbyggere:

103.320.222

Hovedstad:

Manila - 12.946.000 indbyggere

Sprog:

Engelsk, filipino/tagalog, cebuano, ilocano m.fl.

Katolikker, et symbolsk flag og engelsk

Kunne du tænke dig at fejre jul fra september til januar? Så skal du flytte til Filippinerne. Her er højtiden så populær, at festlig-hederne varer fem måneder.

Der er ni gudstjenester op til jul. De filippinske katolikker tror på, at de som møder op alle gange får deres inderste ønske opfyldt.

Langt de fleste filippinere er katolikker. Der er også andre religioner i landet. Især i syd er der mange muslimer. Og spredt over hele landet er der folkeslag, som har en oprindelig tro. Det betyder, at de tror på den religion der var i landet, før der kom kristendom og islam.

I Filippinerne er der mange folkeslag. Og der er også rigtig mange sprog. Faktisk bliver der talt 160 forskellige sprog i Filippinerne.

Flaget fortæller om der er krig eller fred

Alle dele i det filippinske flag har en betydning. Det blå står fred og retfærdighed. Det røde viser filippinernes parathed til at kæmpe og dø for fædre-landet, hvis det bliver nødvendigt. Det røde er blodets farve. Solen symboliserer frihed og stjernerne symboliserer de tre hovedområder i Filippinerne - nemlig: Luzon, Visayas og Mindanao.
Alt efter hvordan flaget vender kan du se om der er fred eller krig i Filippinere. Når der er fred i landet bliver flaget hejst. Så den blå del af flaget vender opad. Er landet i krig, så bliver flaget vendt om. Så det røde felt er øverst.

Flaget betyder meget for filippinerne. Det er tegn på, at de endelig er deres eget land. På flere skoler starter dagen med, at flaget bliver hejst imens eleverne synger nationalsangen.

Spansk og amerikansk indflydelse
I mere end tre århundreder var Filippinerne en spansk koloni. Så kom amerikanerne, og der blev krig mellem dem og spanierne. USA vandt og overtog magten i Filippinerne i 1898. Det store ø-rige fik sin selvstændighed i 1946.

I dag er de to koloni-herrers aftryk stadig tydeligt. Husene minder om de spanske. Her er masser af smukke og kæmpestore katedraler i de større byer.

Den største religion, katolicismen, stammer også fra Spanien.

Især på sproget er det til at se, at Filippinerne har været en amerikansk koloni. Engelsk er, sammen med filipino, det officielle sprog i Filippinerne.