luk

Besøg børn i Honduras

Basale Fakta:

Indbyggere:

9.112.867

Hovedstad:

Tegucigalpa - 1.123.000 indbyggere

Sprog:

Spansk

En urolig fortid

Honduras er det næst-største land i Mellemamerika. Men det er også et af de fattigste lande. Indtil 1821 var Honduras en del af Spanien. Det er det ikke længere. Men siden dengang er der sket mange ting i landet. Der har været mange diktatorer og mange regeringer. Der har været over 300 oprør. Der har også været mange krige.

90 % af folk i Honduras er en blanding af indianere og folk fra Europa. 7 % er indianere. 2-3 % er sorte. Der er også nogle hvide. Men det er ikke ret mange. De fleste i Honduras er katolikker.

Musik og festlige lege

Før spanierne kom til Honduras, boede de oprindelige folk der - indianere. De mest almindelige instrumenter var fløjte og tromme. I dag er det mest populære instrument en marimba. Den minder lidt om en xylofon.

Som i mange andre lande er fodbold en af de mest populære sportsgrene. Men når der er fest, spiller de andre spil.

Når der er festivaler, er nogle af de gamle sportsgrene stadig populære. En af dem går ud på at man skal kravle op af en fedtet pæl. Det gælder så om at kravle så højt op af den, man kan. Eller blive på pælen så lang tid, man kan. 

En anden sport hedder carrera de cinta. Her sidder man på ryggen af en hest. Den løber i fuld galop. Mens hesten løber, skal man få en pind igennem en meget lille ring. Det er ligesom ringridning.

Pandekager og kogt komave

I Honduras spiser man mange tortillaer. Det er pandekager, der er lavet af majsmel. Man spiser dem for det meste med bønner. De fattige spiser dem kun med bønner. Det er ikke særlig almindeligt at spise kød. Det bliver gemt til fester. 

En anden meget populær ret er mondongo. Det er en suppe. Den er lavet af komave. Komaven bliver skåret i tern og kogt i en stor gryde med forskellige grøntsager. Det kan være peberfrugter, løg, gulerødder, kål og tomater.

Familien er vigtig

I Honduras er familien meget vigtig. I mange familier er der fem børn. Familierne holder tæt sammen. De hjælper hinanden med problemer: med at finde arbejde og et sted at bo. De kan også låne hinanden penge. De bor ofte mange i et hus. I nogle familier bor forældre, børn, bedsteforældre, tanter og onkler i samme hus.