luk

Besøg børn i Mozambique

Basale Fakta:

Indbyggere:

28.829.476

Hovedstad:

Maputo - 1.187.000 indbyggere

Sprog:

Emakhuwa, portugisisk m.fl.

En gammel koloni

Mozambique er et land i Afrika. Det ligger mod syd og øst. Det er et meget langt land.  Meget af landet ligger ud til havet.

Mange flotte dyr

Der er mange dyr i Mozambique. Her kan man finde zebraer og bisonokser. Der er flodheste, høje giraffer og farlige løver. Man kan finde krokodiller og elefanter med lange snabler. Landet har også over 300 forskellige slags fugle.

Det er et problem i Mozambique, at folk jager dyrene. De vil have elefanternes stødtænder. De kaldes elfenben, og er rigtig mange penge værd. Derfor har man lavet nationalparker, hvor dyrene kan leve i sikkerhed.

Portugisisk sprog

De taler portugisisk i Mozambique. Det er fordi, det har været en del af Portugal. Det har været en koloni. I 1975 blev Mozambique frit.

Dem der styrer landet, taler også portugisisk. Men på landet taler de mange andre sprog. Det er sprog fra det folk, som de hører til. Det største sprog hedder emakhuwa.

Storbyer og landsbyer

I byerne går mange folk med vestligt tøj. Det ligner tøjet i Danmark. I landsbyerne går de i det traditionelle tøj. Her går kvinderne med store stykker stof, der er bundet rundt om deres krop. De har også tørklæder bundet rundt om hovedet med mange farver.

Mange mænd har det, der hedder dashiki på. Det er bluse der sidder meget løst. De kan være meget flotte og have mange farver.

Saftige frugter og soltørrede rødder

I Mozambique spiser man mange retter fra Portugal. De kan lide at spise fisk. Dem kan de nemt fange i havet. Bønner, ris og kartofler er også meget populært. Når de spiser kød, er det mest oksekød og kylling.

Den mest almindelige grøntsag er kassavarod. Som regel spiser man den som en slags grød.

Der er mange kristne, og når de fejrer jul, så spiser de kylling, kartoffelchips, kål, ris og vandmelon.

Når der er fest, spiser mange bolo polana til dessert. Det er en kage, som er er lavet af kartoffel og cashewnødder. Frisk frugt og te er også en meget almindelig dessert. Især ananas og papaja.

Dyreskind og abehaler

De er glade for musik i Mozambique. Båder når der er fest, men også på hverdage. Det er almindeligt, at man selv laver sit instrument. En tromme bliver lavet af udhulet træ og dyreskind. Makondefolket laver deres egne vind-instrumenter kaldet lupember. De er lavet af dyrehorn, træ eller græskar.

De fleste folkeslag i landet har deres egen særlige dans. Chopifoket har fx deres egen jagtdans. De klæder sig ud i løveskind, abehaler og render rundt med sværd og spyd og lader som om, de er i krig.

Heksedoktorer og naturmedicin

Langt de fleste mennesker i landet er kristne, men der er også en stor gruppe muslimer. Den oprindelige tro var animisme. Folk tror på, at alt i naturen har en sjæl. Troldmænd og heksedoktorer kan tale med døde og tolke på, hvilke tegn naturen giver. De ved også noget om sygdom og medicin.

I gamle dage brugte de forskellige folkeslag forskellige ritualer med masker og trommer i forbindelse med helbredelse.

Mange mennesker går stadigvæk til landsbyens healer og får naturmedicin. Men de får også medicin, der er ligesom den, vi henter på apoteket.

Fest og farver

I Mozambique har de mange grunde til at finde trommer og dansesko frem. De har nemlig deres helt egne helligdage. Nogle af de vigtigste er:

  • 1. januar: Nytårsdag.
  • 3. februar: Heltes dag, hvor man fejrer landets helte.
  • 7. april: Kvindernes dag. I Mozambique har kvinderne flere rettigheder end i mange andre lande i Afrika. Men de har stadig meget at kæmpe for. På dagen fejres kvinderne i Mozambique, fordi de er så vigtige for landet.
  • 25. maj: Uafhængighedsdag, på denne dag blev Mozambique uafhængig af Portugal.
  • 7. september: Dagen hvor krigen mod Portugal sluttede.
  • 25. september: Dagen for starten på krigen mod Portugal.
  • 25. december: Familiedag. Familien fejres.