luk

Basale Fakta:

Indbyggere:

16.591.390

Hovedstad:

Lusaka - 2.179.000 indbyggere

Sprog:

Engelsk, bemba, nyanja, tonga og mange flere

Kobber, vilde dyr og vandfald

Zambia ligger i det sydlige Afrika. Det ligger inde i landet og har ingen kyster til havet. Men der er masser af vand alligevel. Zambezi-floden løber nemlig igennem Zambia i vest og i syd. Zambia har også sit navn fra denne flod.

Zambia kaldes nogle gange for Afrikas hjerte. Både fordi det ligger midt i det sydlige Afrika, men også fordi formen på landet lidt ligner et hjerte.

I 2012 vandt "Kobber-kuglerne" eller Chipolopolo, som zambierne kalder deres fodboldlandshold, det afrikanske mesterskab i fodbold. Det var lidt af en overraskelse og skabte derfor stor begejstring og national fest i Zambia. 

Zambia er kendt for sin store kobber-produktion. Og desværre også for sine problemer med sygdommen hiv og aids.

De fleste folk i Zambia er kristne. Men der er også mange muslimer og hinduer.

Majsgrød til det hele
I Zambia spiser man meget majsgrød. Man kalder grøden nshima. Det er majsmel, der er kogt sammen med vand. 
Det er meget tykt. Lidt ligesom kartoffelmos. Man dypper grøden i forskellige saucer. Det kan være sauce med kød, fisk, bønner eller bare grøntsager. Mange spiser nshima flere gange om dagen. Det mætter meget. Derfor er det også en god ret at spise, hvis man kun har råd til at spise en eller to gange om dagen.

Zambierne kan også godt lide at spise jordnødder og søde kartofler. De spiser også kassava. Det er en slags stivelse, som bliver lavet af maniokplanten. Maniok er en rodplante, der spises mange steder i Afrika.

Der gror også masser af frugt i Zambia. Derfor spiser de meget banan, mango, papaja og ananas.

En delikatesse i Zambia er grønne larver. Forældrene sender børn og unge ud og klatre i træer for at samle dem. Så bliver de renset, kogt i saltvand og tørret i solen. Mange folk tjener penge på at sælge dem. Man kan få 15 kr. for et kilo larver. 

I byerne kan man købe meget mad fra vesten. Fra små boder kan man købe pølser, burgere, pommes frites og Coca Cola.

Der er mange forskellige folkeslag eller stammer i Zambia. De har hver deres madtraditioner. Det kan ma især se, når der er bryllup. Så er der forskellige regler fra stamme til stamme. En brud fra bembaerne må ikke spise æg. Det, mener de, vil gøre, at hun ikke kan blive gravid. Et brudepar hos lozierne stammen spiser grød fra en sten for at få held i ægteskabet. Alle folkeslagene har det til fælles, at de spiser masser af mad og drikker øl til fester. 

Et fredeligt land med mange folkeslag.

Der er 25 forskellige grupper af folk i Zambia. De kommer alle fra Afrika. 99,5 % af folk er herfra. De sidste 0,5 % kommer fra Europa, Asien og andre steder i verden. Alle grupper har alle deres eget sprog. Mange er kommet til Zambia fra andre lande i Afrika. Men de har altid levet sammen i fred. Her har de ikke haft mange blodige krige mod hinanden ligesom i nabolandene.

Zambia blev styret af England fra 1924 til1964. Derfor taler zambierne også engelsk. Men der er mange andre sprog. Sprogene har nogle sjove navne. De hedder bemba, nyanja, tonga, lozi, lunda, kaonde og luvale.

Mange af grupperne bor på landet. Men der er også rigtig mange folk, der bor i byerne. 43 % af alle folk bor nemlig i byer. Der er stadig mange der flytter fra landet til byerne for at finde arbejde.