Alle har ret til en bolig

Alle mennesker har ret til en bolig til sig selv og sin familie. Det står der i erklæringen om menneskets rettigheder. Alligevel er der millioner af mennesker over hele verden, som ikke har et sted at bo. Vi er heldige i Danmark. Vi har varme, vand, lys og toilet i vores huse. Det er der mange, som ikke har.

Fra land til by

Halvdelen af verdens børn bor i storbyer. Det har i mange år været almindeligt, at de fleste mennesker boede ude på landet. I de sidste mange år er flere og flere flyttet fra landet og ind til byerne. Nogle storbyer har mange flere indbyggere, end der bor i hele Danmark! 

Boligtyper

Det klima, man bor i, bestemmer hvilken slags bolig, folk har brug for. Det kommer også an på, hvilke materialer man har i området til at bygge af. Nogle steder bygger folk huse af de materialer, der findes i nærheden, fx sand, ler, halm eller siv. Hvis folk bor i en skov, bygger de deres huse af de træer, som vokser i nærheden.

Det er bedst at bygge huse, der kan holde til al slags vejr. Der er jordskælv, orkaner, oversvømmelser, meget varmt eller meget koldt i verdens forskellige lande. Så det skal man tænke over, når man bygger et hus.

Nogle mennesker lever som nomader. De bor i telte og flytter mange gange om året. Nomader har kameler, køer eller geder, og når dyrene har spist græsset i området, så flytter de med alle deres dyr og ejendele til et nyt sted med mere græs.

Slumområder

I udkanten af storbyerne i de fattige lande findes der områder med slum. Her bor mange mennesker på meget lidt plads under meget dårlige forhold. Ofte bor de i et lille skur lavet af træ eller metal. Taget består nogle gange kun af plasticposer. Og der er ikke indlagt lys, vand og toilet i disse små skure. Der er endda nogen, som bor i papkasser eller kloakker.

På grund af naturkatastrofer og krig bor mange millioner mennesker rundt omkring i verden også i teltlejre. De er flygtet fra deres hjem, og nu må de bo i store teltlejre. Her er der er ofte mangel på toiletter, rent vand og varieret mad i disse lejre.