Klæder skaber folk...
Så længe der har levet mennesker, har der været tøj. Noget af det første tøj man gik i var lavet af dyreskind og planter. På den måde kunne mennesket beskytte sig mod vind og vejr. Der er blevet fundet gamle synåle i udgravninger. Man mener, at de er cirka 40.000 år gamle. Derfor regner man med, at det var omkring den tid mennesket begyndte at sy "rigtigt" tøj. I de kolde egne brugte man især skind som tøj, og i Asien og Mellemøsten brugte man silke og bomuld. Uld blev også et populært materiale.
Klima og tøj
Generelt er det vejret og det klima, som man bor i, der bestemmer hvor meget tøj, man har brug for at tage på. Hvis man bor et meget varmt sted, behøver man måske ikke mere end et stykke stof, som man kan binde rundt om hofterne. Moden har også en stor betydning for, hvad vi gerne vil have på.
Før i tiden var der meget stor forskel på rig og fattig i Danmark. Det var ikke alle, der havde råd til at følge moden. De fleste var heldige, hvis de havde nok tøj at tage på for ikke at fryse.
Har du prøvet at slide et stykke tøj op - eller et par sko? I gamle dage i Danmark var det helt almindeligt kun at have ét sæt tøj og ét par sko. Og folk gik i det, indtil det nærmest faldt fra hinanden og var fyldt med huller eller var blevet lappet mange gange - også selvom det var blevet for kort på arme og ben. I dag er der mange børn i de fattige lande, som går sådan klædt.
Bomuldsdyrkning og naturen
Meget af det tøj vi går i bliver lavet af bomuld. Bomuld kræver dog meget vand for at kunne gro. Mange steder er blevet til ørken, fordi man har taget vandet fra søer og floder til at vande bomuld på markerne. Der bliver høstet mange millioner tons bomuld om året.
Tøjets rejse
Det tøj vi går i bliver transporteret tusindvis af kilometer. Det bliver fragtet fra det sted, hvor det bliver lavet. Og til sidst ender det i vores tøjskab.
Efter bomulden er blevet høstet, bliver det spundet til tråde. Bomuldstrådene bruges så til at væve stof til tøj. Tøjet bliver syet på fabrikker i forskellige lande - især i Asien. Når det er blevet syet, bliver tøjet transporteret ud til tøjforretninger over hele verden.
Før i tiden blev tøjet farvet med naturfarver fra fx safranblomster, løg og birkebark. Nu bruger fabrikkerne kunstige farver. Det lyse bomuldsstoft bliver kørt gennem en farvemaskine på store ruller. Maskinen vasker og farver stoffet med en fart på 30-120 meter i minuttet.
Tøjsyerskernes vilkår
Det er billigt at få tøjet syet og fremstillet i Asien og i Østeuropa. Men nogle gange får de mennesker, der sidder og syer tøjet ikke en ordentlig løn. Og nogle gange skal de arbejde helt op til 14 timer af gangen!