Alverdens lege

De fleste børn kan lide at lege. Det kan alle børnene på Sådan Bor Jeg også. De kan lide at lege med deres venner. Rigtig mange af børnene synes, det er sjovt at spille computer. Nathalie fra Palæstina elsker at spille computer. Fodbold er også populær. Rinchen fra Nepal vil gerne spille fodbold hver dag. 

Fantasi og venskab

Børn udvikler sig, når de leger. De lærer at bruge deres krop på mange måder. De bruger deres fantasi. De lærer at være sammen med andre børn. De lærer, hvordan man bliver gode venner igen, når man har været uvenner.  

Børn har ret til at lege

Aslam fra Afghanistan vil også gerne lege hver eneste dag. Men det er ikke hver dag, han har tid til det. Han skal nemlig arbejde. Det er der mange børn, der skal. Der er 122 millioner børnearbejdere i verden. De fleste af dem bor i Afrika syd for Sahara og i Asien. Børnearbejdere arbejder nogle gange 18 timer om dagen. Så har de ikke tid til at lege. Men faktisk har alle børn i verden ret til at lege. Det står i FN's Børnekonvention. Den kan du læse mere om under temaet Børns rettigheder.

Kampen om en død ged

Børn alle steder i verden leger fangeleg og gemmeleg. Nogle sportsgrene er også populære i hele verden. Børn og voksne i hele verden spiller fx fodbold. Andre sportsgrene bliver kun dyrket i bestemte lande. I Afghanistan, Pakistan og Mongoliet er der en holdsport, der hedder Buzhashi. Buzhashi er en sport kun for mænd, fordi den til tider er en hård og voldsom sport. I Buzhasi dyster to hold til hest imod hinanden. De to hold kæmper om at få en død ged eller et dødt får i mål. De, som først får det døde dyr i mål, vinder.

At hugge en træstamme og kravle op ad en fedtet pæl

I Baskerlandet i det nordlige Spanien er der hver sommer festivaler i de små landsbyer. Så er der mange konkurrencer. Dysterne handler om at løse opgaver, som ligner det bønder arbejdede med i gamle dage. Der er dyster i styrke. Her konkurrerer to mænd om, hvem der hurtigst kan hugge igennem en tyk træstamme med en økse. Der er også ro-dyster. Her konkurrerer folk i både magen til dem, der blev brugt til at fange hvaler. I gamle dage var der mange fiskere, som tog ud i robåde med plads til 16 personer og fangede hvaler.

I Honduras dyrker folk også særlige sportsgrene, når der er festivaler. En konkurrence går ud på, hvem der først kan nå op i toppen af en fedtet pæl. En anden konkurrence handler om hvem, der kan få en pind igennem en meget lille ring - mens de rider på en hest i fuld galop. Det minder meget om ringridning, som vi kender det fra Danmark. Det er meget populært om sommeren, når der er byfest i de danske byer.

Folk spiller fodbold i hele verden

Fodbold er almindelig i hele verden. I Danmark er fodbold en af de mest populære sportsgrene. Det er den også i El Salvador og i Elfenbenskysten. Fodbold kan samle folk. Når der er VM, sidder folk over hele verden og følger spændt med på skærmen. Fodbold kan få folk, der ikke kender hinanden til at blive venner. For eksempel, når en spansk Barcelona-fan tager til Angola og møder en angolansk Barcelona-fan. Fodbold kan også få folk, der ikke kender hinanden, til at være fjender. I England er fans af Manchester United og fans af Liverpool arvefjender. De kan ikke lide hinanden. Den eneste grund til, at de ikke kan lide hinanden, er, at det har fans fra de to klubber aldrig kunnet.