Mange nye muligheder
Med mobilen får vi fat på andre. De, som har smartphones, bruger den også til at gå på nettet med. Vi deler oplevelser med mobilen. Vi spiller spil med hinanden, og vi sender billeder.
Ingen strøm, ingen mobil?
Hvornår har du sidst ladet din mobil op? Prøv at forestille dig, at du boede et sted uden strøm. Hvad ville du så gøre? Mange steder i verden, er der mennesker, som bor i en landsby uden strøm. Når de skal lade telefonen op, går de i flere dage. Eller de finder på nye måder at lade den op. I Mozambique har de for eksempel lavet mobilopladere af solceller.
En mobil, mange muligheder
I Afrika Syd for Sahara er der mange steder, hvor folk ikke kan bruge almindelige telefoner. Der er nemlig ikke lagt telefonkabler. Så folk kan heller ikke gå på internettet. Men de kan godt bruge en mobil. Nogle køber aldrig en computer, fordi de kan de samme ting med mobilen. Mobiler gør livet lettere for de, som bor langt ude på landet. De går på nettet med mobilen. Mange har Facebook og Twitter. Så kan de holde kontakt med venner, der bor langt væk. I Kenya og Sudan bruger folk også mobilen til at betale for en taxa, betale vandregningen eller huslejen.
SMS om kartofler og sygdom
Mobilen bliver også brugt til at få vigtig viden. For eksempel af fattige bønder i Uganda. De skriver og spørger, hvad varerne koster på markedet. Så ved de, hvad de kan få for deres kartofler, kaffe eller majs. Det er smart, fordi markedet nogle gange ligger flere tusinde kilometer væk. De tjekker også vejrudsigten med mobilen. Så ved de, hvornår de kan høste.
I flere fattige lande bruger folk mobilen, når de er syge. For eksempel langt ude på landet i Tanzania. Her skriver folk til lægen, i stedet for at gå derhen. Har de et betændt sår, sender de et billede af det til lægen. Lægen svarer så tilbage på sms. I sms'en fortæller hun, hvordan den syge skal behandle såret. På den måde kan folk måske slippe for at vandre i flere dage for at nå frem til lægen.
Hvor mange mobiler er der i verden?
I løbet af de sidste ti år er der kommet mange flere mobiltelefoner i verden. Alle mennesker har snart en mobil. For eksempel i Nepal. I 2005 var der under 300.000 mobiltelefoner i Nepal. I dag er der flere end 32 millioner. Særligt inden for de seneste par år, er det gået stærkt. I 2013 kom der ligeså mange mobilabonnementer i verden, som der var mennesker - nemlig 7,1 milliarder. I den vestlige verden er der i gennemsnit 126 mobilabonnementer for hver 100 mennesker - i Danmark er tallet 123. Altså er der mange i Danmark, der har mere end én telefon. Det skyldes, at mange har både en privattelefon og en arbejdstelefon. I de fattigste lande er der 68 mobilabonnementer for hver 100 mennesker. Tidligere var det kun de rige og forretningsfolk, som havde råd til at købe mobiltelefoner. I dag findes der flere billige telefoner, som folk kan købe billige taletidskort til. Det har gjort det muligt for flere fattige at få en mobiltelefon.
Guld i din mobil
Der er guld i din mobil. Der er også mange andre dyrebare mineraler i din mobil. Mange af mineralerne i din mobil kommer fra lande som Congo, Mali og Ghana. Her sker der mange overgreb, når mineralerne graves ud eller sælges. I Ghana og Mali er det børn, som graver guld. De arbejder under meget hårde forhold. I Congo bliver nogle mineraler kontrolleret af oprørs-grupper. Derfor bliver pengene fra salget brugt til at betale for krige imellem forskellige grupper. Når mobilvirksomheder køber mineraler, ved de ikke, om de er gravet ud af børn eller brugt til at betale for krig i Congo. Mineralerne er nemlig blevet blandet sammen med mineraler fra andre steder. De andre mineraler er blevet udgravet under ordentlige forhold. Der er så småt nogle, der er begyndt at ville ændre på de dårlige forhold. Et eksempel er Fairphone i Holland. De sørger for at vide, hvor alle mineraler kommer fra. Og de køber kun de mineraler, der er kommet til under ordentlige forhold.